Vlaanderen

Bessen kweken en bladgroenten in de tuin

 

Plazntenbabbel  woensdagavond 14 juni 2023 om 19u30

Steeds meer tuinamateurs stellen ons de vraag of het mogelijk is om zelf fruit te kweken in een kleine tuin.
De mogelijkheden om dit te doen worden steeds groter door het aanbod van minder groeikrachtige bessensoorten en compacte vruchtbomen met name appel, peer perzik, kers en pruim.
Maar ook de vruchtbomen afkomstig uit de zuidelijker streken, denken we maar aan vijgen, kaki of olijven, kunnen op een warme plaats in onze tuin toch flink wat vruchten opleveren.
Niet alleen met de standplaats dient rekening gehouden te worden, maar ook het medium, de bodem, waarin ze groeien is superbelangrijk.
In deze bodems spelen zich recent ontdekte samenwerkingsverbanden, symbiose die allesbepalend zijn voor de ontwikkeling van onze planten.
Zeker in potcultuur voor planten op een terras is hier bijzondere aandacht vereist. Ook sierlijke bladgroenten bieden zich aan om in een tuin meer biodiversiteit te brengen.

Een boeiende wereld over microbieel leven, zoals mycorrhiza en ecologische regels bij het zelf maken van je bodemsubstraat brengen we onder de aandacht.
Voor de meest populaire vruchtdragende en sierlijke vruchtbomen en sierlijke bladgroentensoorten geven we de aangepaste vari√ęteiten mee.

Spreker is Jos Van Laeken en hij brengt dit onderwerp in woord en beeld en met vele praktische tips