Vlaanderen

De pluk- en snijbloementuin

 Plantenbabbel  woensdagavond 26 april 2023 om 19u30

De pluk- en snijbloementuin is het summum van tuinieren. Anders dan een moestuin, die ons voorziet van lekker, zelfgekweekte groenten, is de pluktuin het leukste wat er is om onze woonkamer te voorzien van boeketten.

Alles begint met een onnozel zaadje, soms niet groter dan een speldenknopje, maar vol van genetisch materiaal, waarvan we na enkele weken het resultaat zien in onze tuin en vooral in een mooie vaas vol bloemen op onze tafel. In vroegere tijden, we denken aan de Victoriaanse periode, waren snijbloemen niet weg te denken uit onze tuinen.

Bloemen spreken de taal van verzoening en van genegenheid. Niets is leuker dan een mooi boeket te schikken in een vaas en wanneer je die dan zelf opgekweekt hebt, ook heel plezierig om dit met een zekere fierheid aan vrienden te geven als een geschenk. Snijbloemen bloeien over een langere periode van het jaar dan vaste doorlevende planten.
Er is misschien wat meer werk aan maar het resultaat geef je dan ook zoveel meer voldoening. Wist je dat de bijen en vlinders ook plezier beleven aan uw inspanning!

Spijtig dat we die liefde voor bloemen soms niet hebben meegekregen in onze genen, volgens de tuinpsychologie zijn groene vingers iets dat je moet ontwikkelen.
Onze spreker voor deze boeiende voorstelling is Marc Vermeulen